Michal Kaňka

Michal Kaňka (nar. 1960) se začal učit hrát na violoncello v sedmi letech u prof. Mirko Škampy. Dále pokračoval ve studiích na pražské Konzervatoři ve třídě prof. Viktora Moučky (violoncellisty Vlachova kvarteta) a svá studia zakončil u prof. Josefa Chuchro (sólisty ČF a člena Sukova tria) na pražské HAMU. V letech 1982 a 1983 se účastnil Piatigorského semináře v Los Angeles, kde měl možnost pracovat s A. Navarrou, M. Gendronem a P. Tortelierem.

Během svého studia se zúčastnil rekordního počtu-32– národních a mezinárodních soutěží v oboru violoncello a komorní hra. Z nejvýznamnějších sólových uvádím – laureátství na mezinárodní soutěži P.I.Čajkovského v Moskvě (1982), první cena na soutěži Pražského Jara (1983) a vítězství na rozhlasové soutěži ARD v Mnichově (1986). Od svých studií pravidelně vystupuje s orchestry u nás – Česká Filharmonie, Symfonický orchestr hl. měsata Prahy FOK, Symfonický orchestr českého rozhlasu, Slovenská Filharmonie, Státní filharmonie Brno, Pražský kom. Orchestr, Pražská kom Filharmonie….. V letech 1995 – 2005 byl stálým sólistou Státní filharmonie Brno a od r. 2003 je oficiální, stálý sólista Symfonického orchestru českého rozhlasu v Praze. Dále spolupracoval s orchestry v SRN, Japonsku, USA, Dánsku, Španělsku, Itálii, Slovinsku, ….) Vystoupil na recitalech ve Španělsku, Portugalsku, Francii, Anglii, Řecku, Švýcarsku, Německu, Japonsku v pěti státech Jižní Ameriky, v Kosovu a USA.

Michal Kaňka pravidelně nahrává pro rozhlasy v Čechách, Německu, Holandsku, Japonsku, Francii, Itálii…..a nahrál více než 40 sólových CD, nejdříve pro firmy Panton, Bonton, Supraphon, Radioservis Praha, Nuova Era (Italy), měl dlouhodobé zastoupení u francouzské firmy Praga digitals v Paříži, kde natočil na 30 sólových CD – Boccherini 7 sonát, Mysliveček 6 sonát – (světová premiéra) a skladby pro cello od Z. Kodaly. CD se skladbami Z. Kodaly dostalo záhy několik ocenění (Diapason D´Or, CHOC de la Music …..) V roce 2001 vyšly další CD – Boccherini- sonáty č. 2 , Skladby pro cello B. Martinů, počátkem r. 2002 následovalo CD se sonátami pro cello a klavír L.v Beethovena (Diapason D´Or) V r. 2002 -Schubert Arpeggione sonáta, dále Rachmaninov sonáta a Myaskovskij 2 sonáty (diapason D´Or), Rubinstein sonáty Brahms sonáty, Haydn čelové koncerty, sonáty F. Chopina a E. Griega, dále SACD se sonátami C. Saint-Saënse, L. Boëllmanna a C. Francka,v roce 2009 skladby M. Weinberga (CHOC du Moi), v roce 2010 vyšly SACD D. Šostakovič, dále SACD s hudbou E. Blocha, R. Strausse a A. Tcherepnina. U CD společnosti Radioservis mu vyšly live nahrávky cellových koncertů S. Prokofjeva a B. Martinů č. 2 spolu se Symfonickým orchestrem českého rozhasu a dirigentem V. Válkem. Na podzim 2012 Supraphon vydává CD s nahrávkou cellových koncertů Krafta, Stamitze a Vranického. Pro japonskou firmu Nami Records nahrál CD s názvem Cello Mosaic a Schubertovu sonátu Arpeggione s doprovodem Lotus kvarteta.

Vedle sólové činnosti se Michal Kaňka již od mládí intenzivně věnuje komorní hře: nejprve hrál se svými bratry v klavírním triu, dále na konzervatoři založil Havlákovo-později Martinů kvarteto, nyní je již 32 let aktivním členem našeho předního reprezentanta v oboru smyčcových kvartet – Pražákova kvarteta. S tímto souborem vystupuje pravidelně na nejvýznamnějších pódiích celého světa a získává mnohá ocenění za CD nahrávky.

Od roku 2011 je pedagogicky činný na Akademii múzických umění v Praze a od roku 2013 jako Profesor na pražské Konzervatoři. V roce 2014 byl jmenován předsedou stálé komise mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro. Od roku 2016 je členem správní rady Nadace Bohuslava Martinů. Od roku 2018 je člen Umělecké rady festivalu Pražské Jaro.

Od dubna 2017 vystupuje také jako člen Wihanova kvarteta, se kterým již nahrál 4 kompaktní disky a vystoupil na více nž sto koncertech v Čechách, Anglii, Francii, Švýcarsku, Rakousku, Slovensku a Japonsku.

M. Kaňka hraje na unikátní moderní nástroj, který zhotovil francouzký mistr houslař Christian Bayon v roce 2006 a užívá francouzský smyčec od Nicole Descloux z roku 2000.