Roman Janál

Barytonista Roman Janál je členem Janáčkovy opery Národního divadla Brno, pedagogicky působí na Akademii múzických umění v Praze a na Mezinárodní konzervatoři v Praze. Je držitelem prestižní Ceny Thálie za rok 1999 za roli Polluxe v inscenaci Rameauvy opery Castor a Pollux uvedené v Národním divadle Praha.

Roman Janál absolvoval studium hry na housle na plzeňské konzervatoři a zpěv na Hudební akademie v Sofii (1990). Už během studií ztvárnil na scéně Státní opery v Sofii Dona Giovanniho, Evžena Oněgina a prince Tarquinia v Brittenově Zneuctění Lukrécie. První angažmá získal v Banské Bystrici, v Komorní opeře v Praze (pozdější Opera Mozart) a v Divadle J. K. Tyla v Plzni. V roce 1995 byl angažován jako sólista Státní opery (debutoval jako Guglielmo v Così fan tutte a Figaro v Lazebníku sevillském). V roce 1997 se stal sólistou (o pět let později stálým hostem) Národního divadla Praha, kde nastudoval dlouhou řadu rolí domácího i světového repertoáru (Grégorio v Romeovi a Julii, Escamillo v Carmen, Pollux v barokní tragedii Iyrique Castor a Pollux, Alexandr v Martinů komické aktovce Dvakrát Alexandr, titulní part v Donu Giovannim). Výčet rolí, v nichž Roman Janál vévodí jevišti zahrnuje také Silvia v Komediantech, hraběte Almavivu ve Figarově svatbě, Germonta v Traviatě, Vladislava v Daliborovi, Petra Voka v Čertově stěně a řadu dalších. S Národním divadlem a Státní operou Praha absolvoval zahraniční zájezdy do Japonska, Hongkongu, Francie, Německa a Španělska. Na zájezdě opery Národního divadla s Wilssonovou produkcí Janáčkova Osudu hostoval v Teatro Real v Madridu a v Ravenně se představil jako Don Giovanni.

Roman Janál s úspěchem vystupuje na domácích i zahraničních festivalech (Pražské jaro, Pražský podzim, Smetanova Litomyšl, MHF Český Krumlov, Janáčkův máj, Bratislavské hudební slavnosti, Svatováclavské hudební slavnosti, Dvořákův podzim, Festival Pontes, Concentus Moraviae, Dny Bohuslava Martinů v Londýně s Jiřím Bělohlávkem a BBC Symphony Orchestra, Europalia Brussel, Festival B. Martinů v Amsterdamu za vedení Christophera Hogwooda). Spolupracuje s domácími i zahraničními symfonickým orchestry včetně České filharmonie, Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, Symfonického orchestru Českého rozhlasu, Slovenské filharmonie a Pražské komorní filharmonie, s níž vystoupil v Japonsku, Francii, Španělsku, Švýcarsku a v Rakousku. Je vyhledávaným interpretem Biblických písní A. Dvořáka, Brahmsova Německého requiem nebo Kytice Bohuslava Martinů.

Roman Janál natáčí u firem Multisonic, Radioservis a Supraphon. V roce 2008 byl přizván k natočení Janáčkových Výletů pana Broučka pro Deutsche Grammophon s BBC Symphony Orchestra a pod taktovkou Jiřího Bělohlávka. Spolupracuje s Českou televizí i Českým rozhlasem (např. filmová ztvárnění oper B. Martinů Slzy nože a Hlas lesa).